Vedvarende energi


Gå til indhold

Video og rapport

Video og rapport

Videoen varer ca. 25 minutter og koster 100 kr., rapporten er på 64 sider og kan købes for kr. 150,- samlet kan de fås for kr. 225 incl. moms excl. forsendelse.

Videoen
Videoen LANGDAL 5 – et grønt energiprojekt,
viser en ombygning af et
gammelt husmandssted fra 1909 til en smuk funktionel bolig med opvarmning hovedsagelig ved vedvarende energi. Videoen henvender sig til mennesker, der enten som bygherre, rådgiver eller entreprenør har lyst og vilje til at starte på en om- eller nybygning med et opvarmningsanlæg, hvor vedvarende energi indgår. Formidlingsprojektet, der ud over videoen omfatter formidlingsprojektet en rapport over de første 3 år, er udført med støtte fra Energistyrelsen. Der er også i forbindelse med videoen udarbejdet en informationsfolder, som kort fortæller om videoprojektet.

video + rapport - vedvarenende energi paa Oroe

Vedvarende energi er et centralt emne i vor hverdag, fordi vi skal være bevidste om vort ansvar for en øget forurening ikke kun af det lokale men også det globale miljø.

Bygningerne befandt sig før renoveringen i en absolut dårlig stand: ikke lovlige materialer anvendt uhensigtsmæssigt, mange revnede tagplader, faldefærdig tagkonstruktion angrebet af råd, alvorlige svampeangreb i store dele af sidebygningen, utilstrækkelig isolering og utidssvarende opvarmning med el-varme.

Vi havde som mål, at ombygningen skulle baseres på et opvarmningsanlæg med følgende 3 vedvarende varmeleverandører: solfangere, varmeproducerende vindmølle og en stenovn. Betingelsen for at dette kunne lade sig gøre var, at overskudsvarmen kunne akkumuleres, i vort projekt i et sandlager. Vi gravede derfor ud under den gamle svinestald til et varmeakkumulerende sandlager, der således kom til at ligge som en varmedunk under en del af den renoverede bygning.

Byggeteknisk er der foretaget forbedringer på alle områder. På et tidspunkt stod kun stuehusets ydervægge plus enkelte af skillevæggene i stuehuset tilbage. Og da der var konstateret svamp i sidebygningen, måtte også dens gulvkonstruktion både nede og oppe udskiftes. Stuehusets gulv, indervægge, tagetagens samlede konstruktion, isolering overalt samt tagbeklædning er udskiftet. Det gav så til gengæld muligheden for at lade opholdsstue og trapperum gå gennem 2 etager med unikke indtag af dagslys, ligesom den store kvists skrå loftsflader og store vinduesparti mod vest giver et smuk lys i det karakterfulde arbejdsrum.

Udefra ligner Langdal 5 et pænt lille hus på landet, der ikke skilter unødigt med sine boligmæssige kvaliteter. Men vi regner med at bygningerne sammen med friarealer og Orø Urtehave efterhånden bliver et sted, som man gerne vil besøge.

Under hele forløbet med ombygningen og etableringen af sandlageret er der optaget digitale videoer, således at hele processen med alle dens små og store problemer er søgt registreret. Disse mange timers båndmateriale danner basis for informationsvideoen LANGDAL 5 - et grønt energiprojekt.

Vi blev af de første 2 vintre på Langdal, hvor vi ikke havde tilstrækkelig med varme eller varmt vand, belært om, at det var nødvendig med en større forsyningssikkerhed. Der blev derfor i 2000 tilføjet et lille oliefyr som supplerende varmegiver til de kolde perioder. Vi valgte dengang et oliefyr for at få så stor en driftssikkerhed som muligt.

Vi har gennem projekteringen arbejdet for at lade stedets kvaliteter ved den gennemgribende renovering og ombygning få mulighed for at folde sig ud indenfor de ydre fysiske rammer af det oprindelige hus. Det renoverede hus har nu et samlet areal på 360 m², idet sidebygningens stalde og høloft er inddraget i boligarealet.

Det har været en idémæssig udfordring af alle vore kreative evner. Det var et vanskelig grundlag for at skabe et smukt hjem. Fra begyndelsen var det vor idé, at det også skulle vise et eksempel på en proces, hvor det gamle "fattige" hus med alle dets bygningsmæssige svagheder, fejl og mangler, forvandlede sig til en dejlig ny bolig via et projekt baseret på idealistiske og miljøbevidste tanker.

Som den informative video viser, kan erfaringerne fra eksemplet Langdal 5 bruges af andre, som også gerne vil bo i et miljøbevidst istandsat gammelt hus. Sammen med rapporten, med dens opgørelse af flow, tal for ydelser m.v., giver de et godt erfaringsgrundlag at bygge videre på, hvis man er interesseret i praktisk anvendelse af vedvarende energi.

Det er vigtigt for os, at vore erfaringer fra ombygningen kan komme andre med lignende tanker til gavn. Kan man undgå at gentage vore fejl i fremtidige projekter, så vil det være en gevinst - ikke kun for den enkelte - men også for helheden. Og kunne nogen bruge nogen af de gode ideer – så ville det være dejligt!



De kan bestilles ved henvendelse til Langdal Miljøcenter, Langdal 5 Orø, 4300 Holbæk, tlf. 59 47 47 05, kl. 8.00 til 9.00. 
e-mail:
jensjohan@langdal5.dk


Retur til indhold | Retur til hovedmenu